Det har vært store sosioøkonomiske framskritt i Bangladesh de siste 20 årene, men det er fremdeles mange utfordringer, spesielt for barn, kvinner og minoriteter. Bangladesh er fremdeles et av verdens fattigste og tettest befolkede land. Gjennom landet renner to store elvene, Brahmaputra og Ganges, som gjør Bangladesh stadig utsatt for flom.
Bangladesh befolkning er 11,5 % større enn Russlands og 30 % større enn befolkning av Spania og Frankrike sammen. Med nesten 62 % mindre areal og 31 ganger mer befolkning enn Norge står Bangladesh foran mange utfordringer og problemer, som er vanskelig å overkomme uten ekstern bistand.
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft er 18,44 ganger mindre i Bangladesh enn i Norge. 43,7 % av befolkningen lever for under 1,90 dollar om dagen som indikerer grense av ekstrem fattigdom. 16 % av befolkningen er underernærte.
Det er umulig å hjelpe alle som trenger det, men vi kan gjøre noe for de som er mest utsatt – barn. Blir du med?
Faktaopplysninger

Bangladesh

Landareal
148.460 km2
Innbyggere
160 411 249
Mennesker i Bangladesh
Bruttonasjonalprodukt
3.332,80
Per innbygger i PPP-dolar. Fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft.
Menneskelig utvikling
0,579 HDI-index
basert på utdanning, helse og økonomi.
(0-1, hvor 1 er best)
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet.
0,520 GII-index
(0 – fullstendig likhet, 1 – fullstendig ulikhet)
Norge

Landareal
385.178 km2
Innbyggere
5 142 842
Mennesker i Norge
Bruttonasjonalprodukt
61.471,57
Per innbygger i PPP-dolar. Fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft.
Menneskelig utvikling
0,949 HDI-index
basert på utdanning, helse og økonomi.
(0-1, hvor 1 er best)
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet.
0,053 GII-index
(0 – fullstendig likhet, 1 – fullstendig ulikhet)
Barn i Bangladesh
Bangladesh ratifiserte barnekonvensjonen i 1990, men barns rettigheter er generelt dårlig ivaretatt på grunn av utdatert lovverk og utilstrekkelig politikk.
Dødeligheten for barn og kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsel er fortsatt høy. Barnedødeligheten er 54 per 1000 fødsel (det er 3 per 1000 fødsel i Norge).
Det er også helseutfordringer. Dårlig vann og feilernæring medfører at svært mange bangladeshiske barn er syke.
Unicef anslår at over 16 millioner bangladeshiske barn er i barneskolealder (6 – 10 år). Barneskole er gratis, men kvaliteten på utdanningen er ofte svært dårlig. Dette og fordi mange barn må være med å forsørge familien, gjør at mange dropper ut. Hele 13 % av alle bangladeshiske barn er involvert i en eller annen form for barnearbeid, og de fleste av disse barna har ingen tilgang på skolegang.
Kvinner i Bangladesh
Det er krevende å være kvinne i Bangladesh. Ifølge UNICEF går kun 41 prosent av jentene i ungdomsskolealder på skole. Årsakene til dette er mange, men fattigdom og tidlige ekteskap er to av de viktigste. Jenter blir ofte sett på som en økonomisk belastning for foreldrene, og giftes derfor bort i tidlig alder. Selv om loven tilsier at jenter må ha fylt 18 og gutter 21 før de kan gifte seg, er 64 % av jentene i Bangladesh gift før de når lovlig alder (UNICEF, 2009).
Tidlig graviditet påvirker også helse ved at tenåringsmødre har høyere sannsynlighet for å oppleve komplikasjoner under fødsel. De gravide tenåringsjentene slutter dessuten ofte på skolen.
Bangladesh er blant landene i Asia som har et høyt antall såkalt ’missing women’, kvinner som ikke eksisterer fordi foreldre helst vil ha flere sønner enn døtre.
Diskriminering
Det er lite rom for minoriteter og urfolk i Bangladesh, mye på grunn av landets relative homogene sammensetning. Nesten 90 % av befolkningen er muslimer og rundt 9 % hinduer, noe som skaper spenninger. Det fins omkring 53 ulike urbefolkningsgruppe, som i utstrakt grad har vært, og er, utsatt for etnisk diskriminering og menneskerettighetsbrudd.
Se Landsider for mer informasjon om politikk og økonomi i Bangladesh.
Se Unicef og Redd Barna for mer informasjon om kvinner og barn i Bangladesh.